به گزارش مشرق، در بخش زیر بخشی از گفتوگوی صدیف بدری نماینده مردم اردبیل و سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از نگاهتان میگذرد:
* دولت برای انتخاب کابینه با مجلس هماهنگی نداشت
نمیشود گفت که این ایراد است اگر نتیجه این عدم هماهنگی این باشد که یکسری افراد توانمند، لایق و دارای روحیه ارزشی و کارآمد معرفی شوند خیلی هم خوب است، هر چند این ایراد هم میتواند وارد شود که به بحث مذاکره نقد باشد؛ به عنوان مثال کمیسیون یا مجلس در این رابطه اعمال نظر کند اما برای اینکه همکاریهای آینده و تعاملهای آتی بین دولت و مجلس خوب باشد لذا امیدواریم در این ایام هم این تعامل صورت گیرد.
در این میان مشکل اساسی را چه میبینید؟
ما حتما از دولت دوازدهم انتظار ویژه داریم البته مردم هم همین خواسته را دارند. چالشی که کشورمان با آن مواجه است دغدغه اصلی مردم و رهبری است که سالیان سال رهبر معظم انقلاب با نامگذاری سال، این دغدغه را به گوش مسئولان اعم از دولت و مجلس رساندهاند؛ امسال هم که سال اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال است.
*دولت از افراد متخصص، کارآمد و پاکدشت در کابینه خود استفاده کند
بنابراین حتما باید کابینه دولت در راستای دستیابی به این هدف تشکیل شود. افرادی متخصص، توانمند، متخصص، دلسوز، پاکدست و با روحیه جهادی انقلاب باید حتماً معرفی شوند و اگر مشورتی هم از مجلس گرفته شد مجلس باید فارغ از جناحبندیهای سیاسی یا سلیقههای حزبی و گروهی در این زمینه کمک کند.
شما وزرای مربوط به بخش اقتصادی و حوزه مربوط خودتان از جمله وزارتخانههای راه و شهرسازی را نیازمند تغییر میبینید یا خیر؟
در کابینه دولت دوازدهم باید افراد باسابقه، توانمند و با کارنامه مثبت و مشخصی در دولت حضور پیدا کرده و وزیر شوند. طبیعتا بحثهای بعدی پس از انتخاب وزرای دولت اتفاق خواهد افتاد.
در حال حاضر عملکرد وزاری دولت یازدهم را چگونه ارزیابی میفرمایید؟ و اگر بخواهید برای آنها نمرهای تعیین کنید چه نمرهای میدهید؟
*عملکرد تیم اقتصادی دولت درحد انتظار نبود
تیم اقتصادی دولت یکسری کارها انجام داده لذا نمیتوان گفت که کاری انجام نداده است، اما در مجموع کارشان در حد انتظاری که از آنها میرفت نبود و در حد انتظارات و آن قولها و شعارهای دولت (در ایام انتخاباتی) نبود. البته یکسری عوامل در این بین موثر است که یکی از آنها ناهماهنگی تیم اقتصادی بود-اعم از بانک مرکزی، وزرای اقتصادی و راه و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه و همچنین معاونان آن- هماهنگی خوب و مطمئنی بین آنها نبود.
*تیم اقتصادی دولت عملکرد مطلوبی نداشته است
یکی دیگر از دلایل آن میتواند مشکلات اقتصادی باشد چرا که از آنجا که مشکلات اقتصادی زیاد بوده در اولویت اصلی آنها نگذاشتند چرا که حل آن کار و زمان زیادی میبرد و در کوتاه مدت خود را نشان نمیداند ولی تیم اقتصادی دولت عملکرد مطلوبی نداشته است.
پس شما هم بر تغییر تیم اقتصادی دولت تاکید دارید؟
بله، همینطور است حتما باید یک تیم منسجم و هماهنگ در دولت مستقر شوند. به عنوان مثال لوایحی به مجلس ارائه میشود و مصوبه هیات دولت است که طبیعتا تمام اجزای دولت باید از این لایحه حمایت کنند اما ما میبینیم که در یک کمیسیون یک وزارتخانه علیه لایحه دولت که پیشنهاد خودشان بوده صحبت میکند؛ مثلا لایحه مناطق آزاد که در یک جلسه محرمانه وزارتخانهای با آن مخالفت میکند و این یک ایراد بزرگ است.
*ایراد بزرگی است که دولت هم از لایحه خود حمایت نکند
این بحثها باید در بین اجزای دولت حل شود و برآیند آن هرچه شد همه باید از آن حمایت کنند. دولت حداقل باید از آن پیشنهادی که داده است حمایت کند، لایحه تفکیک وزارتخانهها هم همینگونه بود؛ اصلا بدنه وزارتخانهها را چه کارشناسی و چه مدیریتی قبول ندارند و با اینکه مصوبه دولت است خود مخالف آن هستند. اینها کار را خراب میکند که متاسفانه در حوزه اقتصادی دولت این مباحث وجود دارد.
ایرادی که در دولتها وجود دارد و دولت یازدهم هم از آن مستثنی نیست این است که همه یاد گرفتهاند که همواره میگویند فلان کار باید انجام شود، به عنوان مثال میگویند سود بانکی باید پایین بیاید اما چه کسی باید آن را پایین بیاورد؟
*هماهنگی منسجمی بین بخشهای مختلف تصمیمگیری اقتصادی دولت وجود ندارد
این در حالی است که دولت باید بررسی و کار کارشناسی کرده و ضمن آن برنامهریزی کند، دقیقا عنوان کند که سود بانکی با این مقدار کاهش یابد. مجلس هم بگوید سود آن پایین بیاید. اما دولت تنها بگوید این کار باید انجام شود این ایراد است چرا که این مشخص میکند هماهنگی منسجمی بین بخشهای مختلف تصمیمگیری اقتصادی دولت وجود ندارد.
به تفکیک وزارتخانهها اشاره کردید؛ نظر شما درباره تفکیک وزارتخانههای مرتبط با شما از جمله وزارتخانههای راه و شهرسازی چیست؟
*بدنه وزاتخانههای «صنعت و راهو شهرسازی» هم مخالف لایحه انفکاک هستند
اصلا بدون استثنا کل بدنه وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و همچنین راه و شهرسازی مخالف انفکاک و جداسازی است.
در کمیسیون عمران مجلس چطور؟
در کمیسیون این بحث به صورت دقیق مطرح نشده است. مباحث مختلفی در این رابطه وجود دارد اما بنده به شخصه مخالف این لایحه (تفکیک وزارتخانهها) هستم.
در این رابطه نمایندگان طرح و یا نامهای تهیه نکردند؟
تاکنون این اتفاق نیفتاده است و از آنجایی که لایحه ارائه شده است باید روند خود را طی کند و کمیسیون مربوطه در این رابطه و درنهایت مجلس تصمیم گیرد و این بستگی به تصمیم نهایی کمیسیونها و فضای مجلس دارد. شاید دولت لایحهاش را پس بگیرد و ممکن است این کار را نکند اما باید منتظر باشیم تا روال قانونی آن طی شود و مجلس درمورد رد یا تایید این لایحه تصمیم بگیرد.
لابهلای سخنان خود به بحث مسکن نیز اشارهای داشتید وضعیت مسکن را چگونه ارزیابی میکنید و اینکه در حال حاضر نمرهای که به دولت درخصوص وضعیت مسکن میدهید چه نمرهای خواهد بود.
*موضوع مسکن در دولت یازدهم مورد غفلت واقع شد
بدری: به نظر من یکی از اولویتهای اساسی مملکت که در دولت یازدهم مورد غفلت قرار گرفت بحث مسکن بود. یکی از عوامل مغفول واقع شدن بخش مسکن در این دولت، بزرگ بودن بدنه وزارت راه و شهرسازی و همچنین اولویتهایی است که وزارت راه و شهرسازی برای آن تنظیم کرده است. اما این دلیل نمیشود و به نظر من دولت نه در بحث تامین زمین مورد نظر و نه تکمیل مسکن مهر و بحث برنامهریزی نداشت.
*دولت در تامین زمین مورد نظر و تکمیل مسکن مهر برنامهای نداشت
البته یکسری شعارها و حرفها درباره مسکن زده شد و گفتند طرح جامع مسکن خواهیم داشت یا اینکه مسکن اجتماعی بنا میکنیم اما اینها همه در حد حرف و روی کاغذ باقی ماند اما در عمل اتفاق خاصی نیفتاد. اگر دولت دوازدهم فکر اساسی برای این موضوع نکند طبیعتا وضعیت مسکن بهتر از این نخواهد شد بلکه بدتر هم میشود.
*اگر سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساماندهی نشود دچار بحران در این حوزه میشویم
25 درصد تحرک اقتصاد کشور خود را در بخش مسکن نشان میدهد به نحوی که اگر وضعیت مسکن خوب باشد طبیعتا نشان دهنده بهبود وضعیت اقتصادی است. در کنار آن نیازهایی وجود دارد از جمله بافتهای ساختمانهای موجود فرسوده میشوند و باید فکری برای جایگزینی آن انجام داد همچنین یکسری مسکن جدید برای مزدوجین جدید و نیازهای جدید جامعه هست که باید برنامهریزی شود. سالانه حدود یک میلیون واحد مسکونی باید ساماندهی و فکری برای ان انجام شود اگر این اتفاق نیفتد شاید در چند سال آینده در حوزه مسکن دچار بحران شویم.
اگر مایل باشید درمورد مسکن مهر هم صحبتی داشته باشم.
*دولت چون اعتقادی به مسکن مهر نداشت به آن ایراد وارد میکرد
بله حتما میشنویم.
شاید دوستان چون اعتقادی به مسکن مهر ندارند به آن ایراد وارد میکنند اما به نظر من هر کاری ایرادی دارد.
در هرصورت میتوانند برای رفع ایرادات راهکار و راه حل بدهند.
بله؛ همینطور است. البته نمیتوان گفت که مسکن مهر تماماً خوب بوده است شاید در برخی جانماییها ایراداتی داشته است اما آن به سیستم اجرای ساختمان کشور، سیستم نظام مهندسی و فنی مهندسی کشور بازمیگردد که باید فکری برای آن اندیشیده شود نه اینکه بگوییم مسکن مهر تماما ایراد دارد.
-یعنی شما معتقدید میزان محاسن آن بیشتر از معایبش است؟
بله به نظر من مسکن مهر نتیجه بسیار خوبی داشته است، بویژه برای اقشار نیازمند به مسکن و قشر متوسطه رو به پایین یعنی افرادی که نیازمند حمایت هستند واقعا مسکن مهر برای انها خوب بود. مسکن مهر طبیعتا ایراداتی داشته است که آنها را باید رفع کنیم تا خدای نکرده تکرار نشود. دولت نیز باید عزمش جزم میشد و مسکن مهر را تمام میکرد؛ شاید به هر صورت دولت گذشته این را شروع کرده است اما با خود میگویند هر کاری کنیم به نام دولت گذشته تمام میشود اما به نظرمن نباید اینگونه فکر و عمل کنند.
* حتما از وزیر پیشنهادی مسکن، برای مسکن مهر سوال خواهیم کرد
در حقیقت دولت فقط از مسکن مهر انتقاد کرد اما ما شاهد هیچ حرکت رو به جلویی در این رابطه نبودیم و هیچ ایده وراه حل جدید ارائه نشد.
بله همینگونه است ما حتما در کمیسیون عمران یکی از سوالات و چالشهایی که از وزیر پیشنهادی آینده خواهیم داشت برنامه عملیاتی او برای موضوع مسکن مهر خواهد بود و ما حتما برنامه او را رصد میکنیم. اینگونه نخواهد بود که تنها بیاید رای بگیرد و برود؛ ما حتما اقدامات او را رصد خواهیم کرد تا حرکتی در حوزه مسکن اتفاق بیفتد.
آیا سازوکار جدیدی در کمیسیون عمران برای بهبود شرایط فعلی مسکن اتفاق افتاده است؟
*اقدامات قابل قبولی از وزارت راه و شهرسازی ندیدیم
در بحث شهرسازی واقعا اقدامات قابل قبولی از وزارت راه و شهرسازی ندیدیم. به هر حال اختیارات و ابزاری که در دست دارند برای اصلاح وضعیت معماری،سیما و منظر شهری نتوانستند استفاده کنند و شهرداریها هم در این حوزه با چالش مواجه بودند. شاید ایراداتی به شهرداریها وارد میکنند اما به نظر من ایراد اساسی به شهرداریها نیست بلکه خود وزارت راه و شهرسازی در این ایرادات دخیل است.
*کمیسیون عمران سازوکارهای جدیدی را در حوزه مسکن رقم خواهد زد
سوالم را مجدد تکرار میکنم اکنون در کمیسیون عمران سازوکار جدیدی برای بهبود شرایط مسکن وجود ندارد؟
سازوکار جدید انشاءالله با وزیر پیشنهادی جدید رقم میخورد. علاوه بر آن همچنین کارگروههای تخصصی، کمیسیون عمران هم از بابت عملیاتی شدن برنامه ششم توسعه حدود دو سه هفتهای است که کار کردیم و کارگروه مدیریت شهری و شهرسازی حتما این موضوع را پیگیری میکند که تکالیفی که برعهده دولت در حوزه مسکن،نوسازی و بافت فرسوده است بیش از گذشته پیگیری خواهیم کرد.
فکر میکنم دولت پیشتر قولی در زمینه فرونشست زمینها و منازل مسکونی داده بود که چندی پیش در یکسری استانها از جمله فارس و اصفهان برخی زمینها دارای فرونشست شده بود و دولت در این زمینه که به خاطر برخی حوادث طبیعی از جمله زمینلرزه این زمینها دچار فرونشست شده بودند و خسارتهای زیادی به مردم وارد کرده بودند دولت قول داد که آنها را بیمه و خسارت این افراد را پرداخت کند که در این زمینه اقدامی شاهد نبودیم. ما در این زمینه دیدیم که در مناطقی از غرب استان اصفهان مردم منازل خود را ترک کردند به امید اینکه دولت خسارت آنها را پرداخت خواهد کرد و بنا بر وعده دولت قرار بود منازل مسکونی جدیدی به آنها ارائه شود. اما هیچ اتفاقی برای این موضوع صورت نگرفت. در برخی استانهای کشور ما شاهد این موضوع بودیم. کمیسیون عمران این موضوع را تا چه حد دنبال کرده است.